Nemôžete v nich skladovať polievku ani variť jedlo: tieto panvice používa takmer každý

Len málo žien v domácnosti vie, čo sa dá variť na hliníkovej panvici a čo absolútne nie.

Na prípravu jedla je potrebné zvoliť správne jedlá / koláž , foto ua.depositphotos.com

Hliníkový riad zo ZSSR sa stále nachádza v kuchyniach mnohých ľudí – po prvé, pretože je odolný, a po druhé, pretože je vhodné variť v ňom jedlo. Mnoho ľudí si myslí, že materiál je úplne nedôležitý, ale márne vám povie, čo nemôžete variť v hliníkovom riade a z akého dôvodu.

Prečo nemôžete variť v hliníkovom riade

V 21. storočí sa riad z tohto materiálu používa v domácnosti pomerne často. Je ľahký, odolný a má dobrú tepelnú vodivosť. Okrem výhod však existujú aj nevýhody, preto je dôležité vedieť, čo hliník pri zahrievaní vyžaruje a aké nebezpečenstvo predstavuje jedlo varené na hliníkovej panvici.

Je známe, že pri vysokých teplotách kov interaguje s kyslíkom. Pri zahrievaní dochádza k reakciám so sírou, fosforom, dusíkom, uhlíkom a jódom. Hliníková panvica môže od kyslých potravín stmavnúť, čo zmení vzhľad riadu aj chuť pokrmu.

Čo nerobiť v hliníkovom riade

Je prísne zakázané variť akékoľvek jedlá v hliníkových panviciach, ktoré obsahujú kyslé potraviny – citróny, paradajky, ocot alebo šťavel. V súlade s tým zoznam vecí, ktoré nemožno variť v hliníkovom riade, zahŕňa:

  • boršč;
  • kapustová polievka;
  • paradajková polievka;
  • iné jedlá s paradajkami;
  • solené ryby;
  • jedlá s repou;
  • kompóty;
  • džem;
  • kyslé omáčky;
  • marinády;
  • mlieko.

Mladé matky by tiež mali vedieť, či je možné variť jedlo pre dieťa alebo ohrievať detskú výživu v hliníkových riadoch. Bohužiaľ nie – pri varení sa 1-2 gramy hliníka zmiešajú s jedlom a môžu sa ukladať v pečeni, čo je pre dieťa úplne zbytočné.

Je možné variť želé mäso v hliníkovej panvici?

Pokiaľ ide o to, či je možné variť mäso na hliníkovej panvici alebo variť jedlo, ktoré neobsahuje kyslé potraviny, všetko je tu bezpečné. Môžete ľahko variť vývary na báze mäsa a rýb a knedlí. Bez pohnutia svedomia je tiež dovolené variť cestoviny na hliníkovej panvici a pripravovať jedlá zo zemiakov, cukety a baklažánu.

Je možné uvariť vajcia na hliníkovej panvici? Samozrejme, že áno, keďže vajcia sú bielkoviny, nie sú tam žiadne kyseliny. Navyše vajíčka po uvarení ošúpete a aj keď na škrupine zostane nejaký ten hliník, skončí v koši. Okrem toho môžete vodu v hliníkovom riade variť bez obáv o svoje zdravie.

Tento článok pre vás pripravila redakcia webu SkolaBezPodmienok.sk, ktorá sa zameriava na inšpiráciu a praktické rady pre váš osobný a profesijný rozvoj. Dúfame, že vám naše odporúčania pomôžu dosiahnuť nové výšiny vo vašej kariére.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Škola bez podmienok
Pridaj komentár

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: