Palivové drevo bude horieť 5-krát dlhšie: Lifehack o tom, ako hospodárne vykurovať kachle drevom

Prezradíme vám, ako správne vykurovať kotol drevom a čo je potrebné urobiť, aby v kachle horel pomalšie.

Ako ekonomicky vykurovať kotol drevom – life hacks / ua.depositphotos.com

Zákon o spaľovaní kachlí a kotlov na drevo hovorí, že rovnaké množstvo materiálu môže horieť rôzne a vydať rôzne množstvo tepla. Je však dôležité, aby každý, kto sa rozhodne pre tento spôsob vykurovania, pochopil, ako hospodárne vykurovať kotol drevom alebo pieckou.

Prečo palivové drevo rýchlo horí v kachle – hlavné chyby

Aby ste pochopili, ako správne a ekonomicky vykurovať kachle drevom, musíte zistiť, aká je vaša chyba, ak kusy dreva horia príliš rýchlo. Spravidla sú dôvody nasledovné:

  • nesprávne stohovanie palivového dreva;
  • neuzavretie ventilu včas;
  • zle zvolené druhy dreva;
  • nevhodná teplota dreva;
  • nevyhrievané ohnisko;
  • veľké množstvo sadzí;
  • nedostatok nastavenia množstva palivového dreva v závislosti od vonkajšej teploty.

Životný trik o tom, ako prinútiť drevo v kachliach horieť pomalšie a efektívnejšie, znamená, že vezmete do úvahy všetky vyššie uvedené body a rýchlo napravíte situáciu – potom bude mať váš dom vždy príjemnú teplotu a vy nebudete musieť kupovať palivové drevo znova a znova.

Ako správne kúriť v piecke drevom, aby bola teplá – návod

vám povie, čo robiť, aby palivové drevo horelo dlhšie a vydávalo viac tepla – ukázalo sa, že existuje množstvo nuancií a dôležitých bodov. Pozorne si zapamätajte a postupujte striktne podľa pokynov.

  • Skladujte palivové drevo určitým spôsobom

Ak urobíte to, čo robí veľa ľudí – rozložíte pyramídu palivového dreva, do stredu vložíte papier a zapálite ho, potom sa všetky polená rozsvietia naraz, v dôsledku čoho bude teplo silné a nerovnomerné. Je lepšie to urobiť inak – položte spodný rad palivového dreva, potom horný, mierne posuňte polená o 5-10 cm doľava alebo doprava a ďalšie vrstvy položte rovnakým spôsobom. Na okraje, kde sa vytvorili výčnelky, položte drevené triesky, položte papier a zapáľte.

DÔLEŽITÉ: Ponechajte priestor medzi palivovým drevom, aby sa umožnila cirkulácia vzduchu a používajte iba suché, husté polená.

  • Zachyťte moment, keď potrebujete zavrieť ventil

Je správne vykurovať kotol drevom, čím sa vytvorí silný ťah (takto budú horieť rýchlejšie), ale ak nie je dostatok vzduchu, vytvorí sa veľa sadzí. Preto pred zapálením ohňa otvorte ventil, aby ste vytvorili maximálny ťah, a potom, keď drevo horí, ho postupne zatvárajte. Ak vidíte, že drevo nehorí, opäť otvorte klapku.

  • Vyberte si správny druh palivového dreva

Pamätajte, že husté palivové drevo vydáva viac tepla a zanecháva viac uhlia – tie zase pomaly tlejú a poskytujú okoliu ďalšiu časť vysokej teploty. Ľudia, ktorí používajú palivové drevo s menšou hustotou, poznamenávajú, že mäkké drevo sa rýchlejšie rozpadá na žeravé uhlíky, rýchlejšie horí a rýchlejšie dohorí.

Napríklad drevo s vysokou hustotou je jaseň, slivka, buxus a akácia, ak sa vám podarí vyrobiť palivové drevo z týchto stromov, budú horieť dlhšie ako smrek, vŕba, osika, borovica, lipa alebo topoľ.

  • Palivové drevo si pripravte vopred

Dôležitým bodom pri vykurovaní surovým drevom je príprava materiálu vopred. Odporúča sa priniesť ich do domu 2-3 dni pred osvetlením, aby sa zvýšila teplota guľatiny. Takto minú menej tepla na vlastné kúrenie a viac na vykurovanie miestnosti. Suché a teplé palivové drevo bude horieť ekonomickejšie a prakticky bez dymu, na rozdiel od studeného dreva.

  • Predhrejte ohnisko

Funguje tu rovnaký princíp ako v predchádzajúcom odseku – ak vložíte teplé palivové drevo do studenej kachle, bude nejaký čas horieť, aby sa zohrialo samotné zariadenie a až potom miestnosť. Ale aj napriek tomu sa pre nich nebude tak ľahko zahriať – budú musieť bojovať so studeným vzduchom v ohnisku. Aby ste ohnisko rýchlo zahriali, môžete tam spáliť kúsky papiera.

  • Dodržujte režim spaľovania protokolov

Ideálna teplota je do 320 stupňov, pretože vyššia hodnota spôsobí aktívne spaľovanie palivového dreva. Budete ich musieť neustále prikladať, prípadne nebudete dostávať potrebné teplo – niektoré „odletia“ do komína. Optimálnu teplotu môžete neustále sledovať iba pomocou indikátora režimu, takže nebuďte leniví a kúpte si ho.

Je dôležité vziať do úvahy teplotu nielen v ohnisku, ale aj vonku – to určuje, koľko palivového dreva musíte vložiť do kachlí. Čím je vonku teplejšie, tým menej dreva potrebujete na kúrenie. Situácia, keď dáte rovnakú sumu pri -5 stupňoch aj pri -18, vedie v prvom prípade k menšej úspore.

  • Odstráňte sadze

Sadze sa musia neustále čistiť, pretože po prvé upchávajú komín a po druhé vytvárajú tepelnú izoláciu. Steny pokryté sadzami vydávajú menej tepla a musíte použiť viac palivového dreva. Ak pravidelne odstraňujete sadze, môžete veľa ušetriť na polenách.

Tento článok pre vás pripravila redakcia webu SkolaBezPodmienok.sk, ktorá sa zameriava na inšpiráciu a praktické rady pre váš osobný a profesijný rozvoj. Dúfame, že vám naše odporúčania pomôžu dosiahnuť nové výšiny vo vašej kariére.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Škola bez podmienok
Pridaj komentár

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: