Whitefly na kapuste: 5 receptov bez chemikálií, ktoré nie všetci obyvatelia leta poznajú

Povieme vám, ako bojovať proti moliciam pomocou ľudových receptov – čo striekať a koľkokrát.

Whitefly na kapuste – čím to nastriekať / koláž , foto ua.depositphotos.com

Predtým, ako sme stihli zasadiť sadenice kapusty do záhrady, bola na nich molica. Je to biely a jemný pakomár, ktorý žije pod listom kapusty a pri dotyku vyletí hore. Skúsení záhradkári vedia, že tento pakomár treba odohnať, inak pokazí celú úrodu. Ale neponáhľajte sa do obchodu pre „protijed“ – najprv sa pokúste s ním bojovať pomocou ľudových receptov. Povieme vám, ako sa zbaviť molíc na kapuste a ďalšie.

Čo je molica a prečo je nebezpečná?

Whitefly je malý motýľ. Je taký malý, že vyzerá ako pakomár a jeho biela farba môže klamať – hovorí sa, ako môže škodiť. Ale ak si všimnete mraky bieleho hmyzu nad kapustou, potom je to signál, že musíte vykopať „vojnovú sekeru“.

Prečo je molica nebezpečná? Motýľ škodca miluje vlhkosť a je veľmi pohodlný v oblasti 24-26 ° C, pri ktorej sa veľmi rýchlo rozmnožuje. Whitefly sedí hlavne pod listami kapusty, dospelý hmyz sa živí šťavou zo spodného listu. Postupom času kapusta začne žltnúť, potom sa na nej objavia čierne škvrny a samotná zelenina začne rásť zle a stane sa nevhodnou na jedlo. Okrem toho môžu biele pakomáry prenášať ďalšie choroby, ktoré sa potom ťažko liečia.

Bielica škodí nielen kapuste – trpia ňou paradajky, uhorky, cukety, paprika, baklažány, šaláty, zeler, záhradné kvety. S škodcom musíte začať bojovať hneď, ako si to všimnete – potom to bude jednoduchšie a môžete to urobiť bez „chémie“. Poďme zistiť, ako poslať tohto bieleho pakomára preč.

Whitefly na kapuste – ako sa jej zbaviť bez „chemikálií“

Biela muška je zákerná v tom, že si dokáže zvyknúť na to, čo by ju v skutočnosti malo zabiť. Často sa vyskytujú prípady, keď vám už nefunguje rovnaký recept, ktorý používal váš sused. Zozbierali sme preto niekoľko overených produktov, aby bolo z čoho vyberať a v prípade potreby vyskúšať niečo iné. Nezabudnite, že to nie je „chémia“, takže to nemusí fungovať raz – ošetrenie sa bude musieť opakovať každých 5 dní alebo keď sa objaví hmyz.

Whitefly na kapuste – čo postrekovať:

  • roztok mlieka, masla a sódy – zmiešajte 100 ml tekutého mydla, 100 ml slnečnicového oleja, 1 polievkovú lyžičku. l. sóda, pol litra mlieka a 5 litrov vody a ošetrite listy zo všetkých strán;
  • cesnakový nálev – 100 g ošúpaných strúčikov cesnaku nasekajte (nastrúhajte alebo pretlačte mixérom), zalejte pol litrom vody a nechajte 5-6 dní lúhovať. Zrieďte 5 ml výslednej infúzie v 1 litri vody a postriekajte postihnuté rastliny;
  • roztok jódu a sódy – pridajte 40 g mydla, 1 lyžičku do 1 litra vody. jód a 2 polievkové lyžice sódy, všetko premiešajte a objem priveďte na 10 litrov čistou vodou, kapustu ihneď spracujte;
  • infúzia paliny – 2-3 lyžice. l. bylinky nalejte 1 liter vody, nechajte 2 dni alebo infúziu yarrow – 3-4 lyžice. l. osušte drvenú bylinu, zalejte 1 litrom vody a nechajte lúhovať 2-3 dni;
  • 2 feferónky zalejeme vodou a necháme 3 dni lúhovať, precedíme, pridáme 1/2 ks dechtového mydla, 1,5 l mlieka, 100 g rastlinného oleja, 15 l vody, všetko dobre premiešame (môžeme sem pridajte aj 2 balenia (80 d) biologický prípravok „Actofit“).

Larvy molíc a lepkavý povlak z nich navyše môžete zmyť aj prúdom vody. Potom musíte rozpustiť 3-4 lyžice v 0,5 litri vody. l. tekuté dechtové mydlo a utrite lístie špongiou. Ale táto metóda je dobrá, ak na pozemku nie je veľa kapusty. Niektorým záhradkárom sa tiež darí zavesiť na kapustu lepiace pásiky od muchov, na ktoré sa prilepí aj biely pakomár.

Predtým sme vám povedali, prečo je snežný chrobák nebezpečný v záhrade a na záhrade a ako sa ho zbaviť.

Tento článok pre vás pripravila redakcia webu SkolaBezPodmienok.sk, ktorá sa zameriava na inšpiráciu a praktické rady pre váš osobný a profesijný rozvoj. Dúfame, že vám naše odporúčania pomôžu dosiahnuť nové výšiny vo vašej kariére.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Škola bez podmienok
Pridaj komentár

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: